Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje ze spożywania tradycyjnego krowiego mleka. Trzeba przyznać, że jest ono produktem smacznym i dość wartościowym (zawiera bardzo dużo wapnia), ale niestety niektórzy nie mogą go spożywać z uwagi na nietolerancję laktozy, a inni robią to z własnej woli, gdy przechodzą na dietę wegańską.
Krowie mleko – jak je zastąpić?
Dzięki temu jednak na rynku pojawiły się przeróżne zamienniki mleka krowiego. A które z nich są najlepsze? Które z nich będą w stanie wiernie odtworzyć prawdziwy smak, aromat i konsystencję tradycyjnego mleka?
Roślinne mleko sojowe – świetny zamiennik dla krowiego mleka
Jednym z lepszych produktów, który pojawił się na rynku jako jeden z pierwszych zamienników tradycyjnego mleka, jest mleko sojowe. Tak naprawdę to prostu napój roślinny, wytwarzany właśnie z soi. Jest on wartościowym źródłem białka i z tego względu warto pomyśleć o włączeniu go do diety wegańskiej, w której na ogół występuje mniejsza ilość protein niżeli w standardowej diecie zwierzęcej.
Mleko roślinne z soi to także bardzo dobry produkt dla diabetyków
To naturalne zawiera bowiem niewiele cukrów, dzięki czemu nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Mleko sojowe posiada pełen komplet wszystkich aminokwasów, czyli podstawowych składników białka, które występują na ogół wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
A dzięki temu, że już od wielu lat pojawia się ono na rynku spożywczym, w tym momencie jego cena jest zaskakująco niska. Mleko roślinne z soi w dyskontach można kupić już za mniej niż pięć złotych. A warto tu dodać, że dawniej kosztowało ono przynajmniej dziesięć złotych.
Więcej interesujących publikacji traktujących o zdrowym odżywianiu, przeczytasz w serwisie podwieczorek.pl.
Jedynym minusem mleka sojowego może okazać się jego smak
Nie każdemu przypadnie on do gustu. Niektórzy uważają, że przypomina on… kredę, ponieważ bywa dość jałowy, a nawet i nieco gorzki. Jeżeli więc ktoś uważa napój sojowy za mało smaczny, powinien on wypróbować inne zamienniki mleka krowiego.
Na rynku występują też mleka wykonywane ze zbóż czy orzechów. One są delikatniejsze w smaku, dlatego stają się bardziej uniwersalnym wyborem.